319

Blackfriars Road
Southwark, London


Project Description

This project, in the heart of Southwark, replaces two commercial buildings with a high-end residential block of 53 apartments and commercial space at street level. Eight of the apartments will be for rent to local people and two for shared ownership.

The building is designed as a series of blocks that step down in height from the street, reducing the overall bulk whilst tying in with the scale and rhythm of the local context. The modulated plan allows good daylighting into the apartments, all of which have a dual aspect and their own private balcony and each block has a shared, landscaped, roof terrace for its residents.

Client – Affinity Sutton and Linden Homes
Structural Engineer – Tully De’Ath
M&E – Design Brook
Contractor – Galliford Try Partnership
Status – On site (completion summer 2018)
Number of residential units – 53
Commercial Unit – 1,281sqm
Gross internal floor area – 6,954sqm
Construction cost – £18m
Sustainability rating – Code 4 for Sustainable Homes, BREEAM Very Good and Lifetime Homes Compliant
Blackfriars Road context image